maandag 20 februari 2012

Het Tropisch Regenwoud


Hier zie je waar de grootste stukken regenwoud liggen.
De licht groene stukken kleuren waar vroeger regenwoud lag
en donker groene stukken zijn de regenwouden in 2003.
Algemeen
Elke seconde wordt er een stuk regenwoud zo groot als een voetbalveld gekapt.
Je kan je vast niet voorstellen hoe groot het stuk is dat per dag wordt gekapt...
Hierdoor sterven veel planten en dieren uit.
En dan heb ik nog niets gezegd over de prachtige plekken die verdwijnen!
De  producten
Wij gebruiken eigenlijk de hele dag door stukken van het regenwoud; door het gebruik van zakdoekjes,             schrijfschriften, potloden,  en zelfs wc-papier!
Eigenlijk bouwen wij hele huizen van het Tropisch Regenwoud.

Natuurlijk drink je wel eens thee. En sommige mensen willen willen het ook met een beetje suiker. En als het kan natuurlijk met een stukje chocolade erbij. Wist je dat géén van de drie uit Europa komt?
        Je zult verbaasd zijn als je hoort hoeveel er uit de regenwouden komt. Geen vreemde dingen, maar gewoon spullen die jij iedere dag gebruikt: thee, suiker, rijst, maïs, koffie, cacao, noten, ananas, bananen, sinaasappelen, citroenen en nog veel meer soorten fruit. Er komen ook kruiden vandaan; peper, kaneel, cayennepeper, oregano en kerrie. Verder worden veel medicijnen gemaakt van regenwoud-planten. Goud, zilver, kwik, ijzererts en koper kun je soms in de regenwoud-bodem vinden. En we maken kaarsen, zeep en make-up van palmolie. Het komt allemaal uit het Tropisch Regenwoud.

Het leven en klimaat
De tropische regenwouden liggen vlak bij de evenaar.
De zon staat er recht boven. Zonnestralen zijn nergens zo heet als op de evenaar. Er is ook geen verschil tussen zomer of winter. Het is er dus altijd warm, meestal minstens 27 C en nooit onder de 18 C.
Maar regenen doet het er wel. Het heet niet voor niks het Regen-woud. Bijna iedere dag valt er wel regen. De bomen en planten nemen veel regenwater op. Wat overblijft, verdampt weer. De warme waterdamp stijgt op, koelt weer af en verandert in waterdruppels. Alle waterdruppels samen worden wolken. Daar valt weer regen uit en de waterkringloop begint weer op nieuw.

Door de lekkere temperatuur en al die regen groeit bijna alles goed in het regenwoud. Nergens vind je zoveel soorten dieren en planten als daar! Alleen al in Zuid-Amerika woont de helft van alle dieren en planten op aarde. En er worden nog steeds planten en dieren ontdekt in het oerwoud; planten die gebruikt kunnen worden als medicijn en planten en vruchten die we nog niet kennen.


De bewoners
Al duizenden jaren wonen er mensen in de tropische regenwouden. In Zuid-Amerika zijn dat indianen, in Afrika pygmeeën en in Zuidoost-Azië Papoea’s.Deze mensen weten alles over het oerwoud. Ze weten welke vruchten giftig zijn en welke lekker. Ze weten welke planten je kunnen genezen en welke dieren ze op welke manier moeten vangen. Van de spullen in het woud bouwen ze huizen en maken ze gereedschap. Ze weten precies hoe je je in het oerwoud moet gedragen om te overleven. En ze doen dat zonder het regenwoud te beschadigen.

Veel regenwoudbewoners zijn doodgegaan toen ze kennis maakten met Europeanen. Die kwamen een paar eeuwen geleden naar Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika. De Europeanen brachten ziekten mee die de oerwoudbewoners niet kenden. Maar erger nog, waar ze niet tegen konden. Ze gingen bijvoorbeeld dood aan een 'simpel' griepje, de mazelen of verkoudheid.En natuurlijk zijn er heel wat stammen weggejaagd of vermoord. Zodat de vreemdelingen rustig hout konden kappen, goud konden delven en plantages konden aanleggen. Dit gebeurt nog steeds!






De dieren in het tropisch regenwoud
Er zijn wel 100.000 soorten dieren in het Tropisch Regenwoud. Sommige komen overal voor, andere maar in één bepaald gebied.
Zo woont de luiaard hoog in de bomen van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De luiaard is, zijn naam zegt het al, lui. Of moet je zeggen: langzaam. Wat het ook is, de luiaard leeft ongelofelijk l-a-n-g-z-a-a-m. Supersloom gaat hij van de ene boom naar de andere boom. Met zijn poten hangt hij aan een tak of liaan. Hij eet ondersteboven, slaapt ondersteboven en verplaatst zich ondersteboven.
Er leven ook veel roofdieren in het Tropisch Regenwoud denk maar aan de jaguar, de tijger, de leeuw en de panter.

De grootste vijanden
Het tropische regenwoud kan wel tegen een stootje. Eigenlijk heeft het maar één vijand. Dat is wel een heel gevaarlijke: de mens! Mensen kappen bomen, leggen wegen aan, richten bananenplantages in, vangen dieren en halen goud en ijzer uit de grond. En wat we niet doen, is de schade herstellen die we aanrichten.
En dat terwijl de gevolgen rampzalig zijn:

– De leefgebieden van mensen, dieren, planten en bomen verdwijnen. Het duurt honderden jaren voor die zijn hersteld. Als ze al herstellen. 

– Met de bomen verdwijnen de wortels die de bodem bij elkaar houden. De regen spoelt de vruchtbare bodem weg. Het land blijft onvruchtbaar achter en de rivieren raken vol modder.

– De mijnbouw brengt schadelijke stoffen in het milieu. Zoals kwik, dat de tropische rivieren vervuilt. Eerst gaan de rivierplanten en -dieren eraan. Komt de rivier eenmaal in de oceaan, dan wordt die ook vergiftigd.

– Door het stropen van dieren dreigen steeds meer soorten uit te sterven. Zoals de orang-oetan.

– De buitenlanders jagen de regenwoudbewoners weg, waardoor die hun land en
voedselbronnen kwijtraken.

– Plantensoorten verdwijnen voordat ze ontdekt zijn. Hun schoonheid, lekkere smaak of zelfs geneeskracht zullen we nooit kennen.

– Vruchtbare grond wordt droge woestijn, waar niets meer groeit.

Wat kun jij er aan doen?
Je kunt:
- lid worden van een milieuorganisatie.

- Tegen je ouders zeggen dat ze geen hardhout moeten kopen.(dat is hout uit het regenwoud) En willen ze dat toch, vertel ze dan over het FSC-hout.

- Ervoor zorgen dat jij en je ouders ervoor zorgen dat je geen foute souvenirs kopen.

- Zuinig zijn met papier. Gebruik kringlooppapier. En gooi al je gebruikte papier niet in prullenbak maar in de papierbak.

- Geen beschermde dieren of planten kopen, zoals orchideeën en papegaaien.

- Je kan met je klas een geldactie houden en dan opsturen naar het WNF.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Iza!
    Neem even een ander lettertype!
    Ik kan het niet zo goed lezen!
    Bye! xx Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Iza Mara,

    Wat ziet jouw blog er mooi en verzorgd uit zeg! Ook in de inhoud is prima! Daarnaast heb je goed gebruik gemaakt van nuttig beeldverhaal om je verhaal mee te ondersteunen.

    G

    Groetjes Juf Tessa

    BeantwoordenVerwijderen